Cukry- Zadania maturalne
Zobacz jak możemy Ci pomóc
Przed przystąpieniem do rozwiązywania zadań maturalnych, zachęcamy do przeczytania naszego artykułu na temat cukrów
CKE czerwiec 2015
Zadanie 35
W celu przygotowania frytek pokrojone ziemniaki smaży się w rozgrzanym tłuszczu. Skrobia ulega wówczas częściowej dekstrynizacji, która polega na rozpadzie niektórych wiązań α-1,4-O-glikozydowych w cząsteczkach skrobi.
Otocz kółkiem w podanym fragmencie wzoru amylozy jedno wiązanie ulegające rozerwaniu w czasie obróbki termicznej ziemniaków.
Wskazówka:
Wysoka temperatura sprawia, że długie łańcuchy staną się krótsze. Zatem rozerwaniu ulegają wiązania łączące poszczególne jednostki cukrowe. |
Prawidłowa odpowiedź:
CKE maj 2018
Informacja do zadania 35
Glikozydy to grupa związków organicznych stanowiących połączenie cukrów z innymi substancjami. Cząsteczka glikozydu jest złożona z części cukrowej oraz części niecukrowej. Ważną grupę glikozydów stanowią O-glikozydy, których cząsteczki powstają w wyniku reakcji kondensacji z udziałem grupy hydroksylowej cząsteczki cukru. Jednostki cukrowe występują zwykle w formie cyklicznej i łączą się z częścią niecukrową za pośrednictwem anomerycznego atomu węgla. Jednym z glikozydów jest salicyna o wzorze:
Na podstawie: M. Krauze-Baranowska, E. Szumowicz, Wierzba – źródło surowców leczniczych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, „Postępy Fitoterapii” 2/2004oraz K.-H. Lautenschläger, W. Schröter, A. Wanninger, Nowoczesne kompendium chemii, Warszawa 2007
Zadanie 35
W środowisku kwasowym O-glikozydy ulegają hydrolizie. Jej produktami są cukier i związek, od którego pochodziła niecukrowa część glikozydu.
Napisz wzór łańcuchowy (w projekcji Fischera) cukru powstającego w wyniku hydrolizy salicyny. Uzupełnij poniższy schemat – wpisz w odpowiednie pola wzory grupy –OH lub symbole atomów wodoru. Narysuj wzór półstrukturalny (grupowy) związku, od którego pochodziła niecukrowa część glikozydu.
Wskazówka:
Hydroliza doprowadzi do rozpadu wiązania O-glikozydowego. Przyłączy się cząsteczka wody, tworząc dwie grupy -OH, jedną w części cukrowej i jedną w części nie cukrowej. Dodatkowo część cukrową należy zapisać w projekcji Fischera |